Back to Question Center
0

Запрашајте го експертот Семалт: Како да избришете спам за упатства од Google Analytics

1 answers:

Кога станува збор за наоѓање на кои домени или поддомени се засегнати со упатување на спам во Google Analytics, можеби нема да ги добиете точните извештаи додека не ги прилагодите поставките на вашата сметка. Лажните или духовни посети ќе продолжат да доаѓаат и од историските податоци на Google Analytics. Затоа треба да ги препознаете и да ги блокирате што е можно поскоро.

Во последните неколку месеци, многу веб-администратори и бизнисмени известуваа за лажни посети и упатување спам. Изгледа спам за упатување станува широко распространето секој ден. За среќа, постојат неколку начини да се ослободите од тоа, што Макс Бел, врвен специјалист на Семалт , го опиша подолу.

Прилагодете ги поставките за Google Analytics

Првиот и најдобриот начин е да ги прилагодите поставките на вашата сметка на Google Analytics. Мора да ги блокирате сомнителните IP адреси и да имате преглед на кои се вашите извори на сообраќај. За ова, треба да ги проверувате извештаите на Google Analytics на дневна или неделна основа. Ако забележите дека вашите податоци се корумпирани со спам за упатување, тогаш е време да ги отстраните од вашата сметка на Google Analytics пред да биде панелизирана или забранета од страна на пребарувачите .

Spam рефера за несакана спам и реферален spam спакувач

Постојат два вида на упатување спам: духот упатување спем и упатување рефера за спам. Spam реферален спам се однесува на употребата на Google Analytics за прикажување колку лажни посети ја прими својата веб-страница. Тие не се вистински и немаат никаква врска со вашата содржина. Наместо тоа, тие ви даваат стапка на отскочна стапка, бидејќи никој не ги чита вашите статии и само претендира да ја посетите вашата веб-страница. Нивните резултати не се точни бидејќи не добивате вистински сообраќај..Еден од најдобрите начини за нивно спречување е избегнување на веб-сајтови како darodar.com, social-button.com и hulfingtonpost.com.

Спам реферал спам е ботови кои ја разгледате вашата веб-страница, но не се заинтересирани за вашата содржина или веб-страници. Тие имаат за цел да индексираат вашиот сајт во резултатите од пребарувањето. Исто како spam реферален спам, спам реферал спам е прикажан во извештаите на Google Analytics, но повеќето од нив се безопасни. Најдобрите примери се најдобри seo solutions.com и buttonsforwebsite.com. Можете да се ослободите од упатството за упатување на спамери преку избегнување на услугите што се нудат на овие веб-страници.

Напредни сегменти

Можете брзо да го отстраните рефералниот спем со прилагодување и креирање на напредни сегменти во вашата сметка на Google Analytics. За ова, прво треба да проверите кои визи на посети добивате. Бидете сигурни дека тие се легитимни, и ако тие не се вистински, треба да креирате филтри за да се ослободите од нив. Алтернативно, можете да креирате сегменти и да ги поставите поставките до Напредни сегменти пред да го затворите прозорецот. Вие не треба да заборавите да им дадете соодветни имиња на сите сегменти за да избегнете конфузија во иднина.

Исто така е добро да се создадат сопствени сегменти за филтрирање податоци од вашата сметка на Google Analytics. Бидете сигурни дека тие се целосно отстранети од доменот на спам за упатување, за да можете да го решите проблемот за неколку минути. Со овој процес, можете да ја намалите вашата стапка на отскокнување и да го подобрите квалитетот на вашиот веб сообраќај Source .

November 29, 2017