Back to Question Center
0

Совети од Semalt за отстранување на спам упатства од анализи

1 answers:

Бројот на spammy реферали на веб денес продолжува да врв. Некои агенции кои се вклучени во веб-страниците на клиентите објавија инциденти каде неколку извештаи за спам се појавуваат во нивните извештаи на Google Analytics. Императив е да преземете чекори кои помагаат да се избрише спам за упатување колку што е можно побрзо од извештаите за аналитика. Тие се извор на искривост во статистичките податоци за ефикасноста, што резултира со погрешно толкување на операциите на сајтот. Исто така, претставува ризик за корисниците кои ја посетуваат страницата. Причината е дека овие корисници можеби ќе сакаат да ја посетат веб-страницата на реферерот и да завршат со добивање на нивните компјутерски системи заразени со вируси или тројанци.

Постојат многу начини да ги отстраните спам-врските за извештаите на Google Analytics. Секоја од овие техники има свои заслуги, но се смета дека е најефикасниот следниот метод, назначен од Artem Abgarian, Виш менаџер за успех на клиентите на Semalt . Тоа ќе ги ублажи повеќето од ризиците поврзани со упатување спам.

За да започнете со процесот, отворете го профилот на Google Analytics и изберете го приказот за кој треба да се применат поставките на филтерот. Секогаш запомнете да креирате нов поглед при имплементацијата на филтрите и да оставите нефилтриран да делува како извор на необработени податоци и резервна точка ако нешто тргне погрешно по линијата.

1. Бот филтрирање

Тоа е нова функција во Google Analytics која филтрира дел од прегледот на ботот во извештаите за аналитика..Тоа не го брише упатувањето на спам до целина, но тоа не служи како добра почетна точка. Изберете прилагодувања од профилот на гледање што сакате да го филтрирате. На дното на оваа страница е оставено отворено поле, кое го поттикнува корисникот да го исклучи целиот сообраќај од познати ботови и пајаци. Проверете го, и сега сте подготвени да одите.

2. Додавање на исклучоци за упатување

Тоа е сосема јасна, но бара малку повеќе напор од филтрирањето на бот. Во делот Администратор во ГА, изберете Сите филтри, а на врвот е опција за креирање на нов филтер (копчето во црвено). Поставувањето на ниво на сметка е полесно да се имплементира и да се управува. Тоа е можно само ако тековниот корисник има дозволи за уредување од вебмастерот.

Наведете го филтерот со описно име како "Отстрани (Мапа)." Тоа треба да биде сопствен филтер во типот на филтерот. Проверете го копчето Исклучи, и од паѓачкото мени во полето за филтрирање, изберете "Препраќање". Вметнете го URL-то што сакате да го исклучите во шаблонот на филтерот. Скролувајте надолу до областа каде што корисникот ќе одбере кои погледи ќе ги примени поставките. Кликнете на еден и додадете го на листата, а потоа кликнете на Зачувај.

3. Тест и верификација

Тоа е последниот чекор на процесот кој вклучува следење на извештаите на Google Analytics во следните неколку недели за да се види дали се работи за филтри. Важно е да се вклучи нотација на почетокот на овој процес што укажува на тоа зошто имаше толку сообраќај пред да започне филтерот. Ако има некои видливи позитивни промени, тогаш сега е безбедно да се применат филтрите на главниот изглед. Постои долга листа на спам-ботови на интернет, а нови се додаваат секој ден, за да им се помогне на сопствениците на сајтови да идентификуваат неприродни податоци за сообраќајот и да го споредат со она што е на листата Source .

November 29, 2017