Back to Question Center
0

Semalt Expert - Како да не се разруши со измама на Google Docs?

1 answers:

Злобната е-пошта прави кругови, каде што испраќачот е наводно некој со кого сте запознаени, ви испраќа покана да кликнете на врската Google Doc. Со кликнување на врската ви се изложува на свет на несреќа. Затоа е препорачливо да се избрише е-поштата.

Рајан Џонсон, еден од водечките експерти од Semalt Digital Services, го споделува искуството за тоа како да остане безбеден од измамата на Google Docs.

Е-поштата се случува да не дојде од лицето за кое мислите дека е од, но наместо тоа, тоа е фишинг-пошта со намера да ви измами да кликнете на линкот. Целата работа е трик насочена кон изложување на клучевите на вашата Gmail сметка на phisher. Најлошото сценарио е Џон Подеста, шеф на Демократскиот национален комитет, кој сите негови разговори по е-пошта протекоа откако падна во стапицата.

По бројни евентуални настани, Google одговори со преземање заштитни мерки за да ги заштити своите корисници од е-пораки кои ги расфрлаат Google Docs. Компанијата ги оневозможи сите навредливи сметки, ги отстрани лажните страници и ги турна ажурирањата преку безбедно прелистување. Google ги охрабрува корисниците да ги пријавуваат сите форми на фишинг-пораки во Gmail.

Неколку превентивни мерки се насочени кон запирање на ширењето на фишинг-нападот, иако напаѓачите успеале да корумпираат милиони е-адреси преку цел, Gmail сметки контакт листи..

Измамите насочени кон корисниците на сметки на Google станаа поприсутни во текот на изминатите месеци. Хакери кои претставуваат вистински контакти успеале да испратат малициозни документи со сличности со легитимни PDF датотеки. Меѓутоа постојат докажани методи за да се заштитите од заканата. Осигурајте се дека сте ја вклучиле функцијата за автентикација со два дела на сите ваши сметки на Google. Со тоа помага да се победи околу хакерите, бидејќи тие нема да можат да го надминат идентификацијата на вториот код, најчесто испратена преку текстуална порака. Gmail секогаш ќе открие и ќе извести кога некој ќе се обиде да пристапи до вашата сметка.

Во случај да кликнете на малициозната врска, можете да отидете на страната со поставки за вашата сметка на Gmail и да ги откажете сите пристапни апликации, вклучително и лажните апликации на Google Docs.

Google издаде следна изјава во врска со побарувањата. Тие изјавиле дека знаат за безбедноста на сметките на Google и издале сеопфатно објаснување по темелна истрага. Компанијата презеде мерки за заштита на своите корисници од кампањите за фишинг-е-пошта, кои ги имитираат Google Docs, што влијаеше на помалку од 0,1 проценти од активните Gmail профили. Google можеше да ја прекине злобната кампања во рок од еден час. Само на информации за контакт беше пристап и изложени од измама. Истражувањата покажаа дека не се компромитирани други податоци. Поради тоа, корисниците се повикуваат да не преземат каква било друга акција во однос на измамата. Сепак, на корисниците им се препорачува да направат преглед на апликации од трети страни со посета на врската на Google Checkup Checkup.

Прилози и кликање на линковите не треба да бидат автоматски, дури и ако изгледа дека доаѓаат од луѓе кои ви се познати. Ако не очекувате порака, секогаш одвојте време за да ја разгледате URL-то ако содржи уредувач со обичен текст или двојно проверете од експерт преку други средства за комуникација Source .

November 28, 2017