Back to Question Center
0

Семалт експерт ги дефинира ризиците за социјалните медиуми и можните решенија

1 answers:

Во последно време, постои загриженост во врска со зголемувањето на измамите насочени кон социјалните медиуми. Овие социјални платформи вклучуваат, но не се ограничени само на Фејсбук, Скопје, Твитер и Инстаграм. Очигледно, социјалните медиуми се една од најдобрите платформи за маркетиншки брендови. Така, бренд-менаџерите не можат да ризикуваат да се извлечат од пристапот до огромното мнозинство од нивните засегнати страни.

Џејсон Адлер, водечки експерт од Семалт , ги разгледува различните начини не само да ги идентификува ризиците, туку и да ги исправи.

Ризиците

Прво, најчестиот ризик е човечката грешка. Тоа може да резултира од tweeting или phishing. Некои американски вработени кои работат во компанијата Ервејс случајно објавуваат слика која е оценета на X. Друг ризик е лицето кое не е заинтересирано за социјалните медиуми. Таа е скоро слична на човечките грешки и има потенцијал не само да зарази сметка со малициозен вирус, туку и да ја прошири и на следбениците. Покрај тоа, постојат малициозни апликации кои доаѓаат на различни начини и форми, на пример, малициозен софтвер или adware. Најзначајните напади се оние на апликацијата Локи, што овозможи да се смени сликата и да се бара исплата за реставрација. Четвртиот е фишинг кој дејствува како злонамерни апликации и се користи за извлекување на корисничките информации и нивно ширење на други корисници. И на крај, дали е поставувањето на приватност, клучно е корпорациите да ја заштитат сметката на нивните социјални медиуми за да ги избегнат хакерите што брзо пристапуваат до нивната сметка..

Можни решенија

Прво и основно, бизнисите треба да имаат политика која го допира ова прашање. Најдобрата политика мора да биде онаа која ги охрабрува вработените да бидат во првите редови во обезбедувањето на безбедноста на социјалните медиуми на корпорацијата непроменети. Во краток преглед, најдобрата политика треба да вклучи начин на излегување со силна лозинка. Исто така, тој мора да содржи механизам за да се избегне фишинг, човечка грешка и малвер меѓу друг софтвер кој е злопамтило. Второ, важно е да се обучуваат вработените за поставената политика. Овозможување на вработените да разберат што да прават и што да не прават. Добар пример е организација на Вили која го прави истото.

Покрај тоа, важно е да се стави ограничување кога вработените мора да бидат на социјалните медиуми. Поентата тука е да се обезбеди само вистинските луѓе да управуваат со платформата. Исто така, со примена на алатки како HootSuite, може успешно да се намалат човечките грешки. И на крај, помага во ограничување на работниците на одредени одговорности. Во прилог на тоа, треба да биде задолжен за конкретен персонал. Тоа е корисно не само за ублажување на ризиците, туку и за избегнување на сите да дејствуваат како лидер. Исто така, безбедна технологија, со што се спречува хакерство. Еден начин да се постигне заштита на лозинки со употреба на лозинка алатки како LastPass.

Друг начин е да се следат каналите, HootSuite е корисен во конвергенција на информации од сите канали во еден извор. Дополнително, Bandwatch како апликација исто така може да биде корисна за повеќе извори. И на крај, бизнисите треба да спроведуваат редовна ревизија за да осигурат дека сметката е чиста. Три важни работи за проверка вклучуваат, но не се ограничени на безбедносни закани, пристапност и поставувања на сметката Source .

November 28, 2017