Back to Question Center
0

Semalt: едноставни трикови за заштита на вашите уреди и уреди од инфекции со малициозен софтвер

1 answers:

Работата без никаква грижа за безбедноста ќе ги направи податоците на корисникот на интернет ранливи на измамници. Личните податоци се изложени на малициозен софтвер, сè додека уредот е поврзан со мрежата. Важно е да користите уред интелигентно за да се избегне проблемот што може да доведе податоци до заштитен затвор.

Во оваа статија Џек Милер, Семелт Високи менаџер за успех на клиентите, разговара за следниве начини за избегнување на малициозен софтвер на уреди:

Пред се, за мобилни уреди кои се користат и за деловни и за лични цели, корисниците не смеат да инсталираат софтвер кој се смета за неважен. Инсталирајте само апликации обезбедени од легитимен извор. Ако постои силна желба да се инсталираат такви апликации, инсталирајте ги на уреди што не се користат за деловни активности. Како таква, кога непотребно штрајкот на малициозен софтвер ќе влијае врз клучните податоци и само со ресетирање на уредот на фабрички стандард е сè што е потребно.

Второ, редовното ажурирање на софтверот е клучот за заштита на уредите од малициозен софтвер. Во повеќето случаи, ажурирањата вклучуваат закрпи за одговорност. Често проверувајте за ажурирања на инсталираните апликации, како и на платформата. Секогаш кога ажурирањата се достапни, преземете ги и инсталирајте ги или извршете ги веднаш. Во врска со десктоп или лаптоп, инсталацијата на недоверлив софтвер е обесхрабрена..За среќа, сите платформи сега имаат свои продавници за апликации. Linux, Apple, Windows и iOS платформи. Ако работите на прозорци, инсталирајте само од официјалниот извор. Ако користите Линукс, инсталирајте го од пакетот менаџер на производителот. Со тоа, помалку е веројатно дека ќе се кандидира во малициозен софтвер. Освен тоа, ажурирањата се значајни на оперативните системи на десктоп / лаптоп. За Windows платформата, долго чека додека ажурирањето се смета за трошење време, но тоа е потребно. Проверувајте ги достапните новости секојдневно, бидејќи не е препорачливо да работите на ранлива платформа. Работа со Windows платформата бара употреба на анти-малициозен софтвер решенија или антивирус su

ch како Windows Defender, Avast, и AVG. Податоците се изложени на ризик ако таквата заштита не е вработена.

Трето, корисниците се предупредуваат да не кликнат на врски од неидентификувани извори. Злобниот софтвер може да биде принуден на платформа со еден URL. Не кликнете на е-пораки примени од непознати извори додека не го проверите од листата на домени на малициозен софтвер. Ако е-мејл е примена велејќи дека нешто погрешно се случило со една од вашите сметки и дека треба да "кликнете на врската подолу и да се најавите назад во вашата сметка за да го решите проблемот", летајте го глувчето над таа врска и видете каде всушност покажува до. Високите шанси се дека е измама.

Конечно, други совети кои можат да помогнат еден од малициозен софтвер се: резервна копија на податоци, никогаш не дозволувајќи им на прелистувачот да ги зачува вашите лозинки или какви било информации. Дополнително, при работа со прелистувачот во инкогнито режим или несигурна мрежа, интернет корисник треба да размисли за користење на VPN (Virtua Private Network). Затоа, потпирањето на производителот на уредот исклучиво за безбедност не е мудро. Секој корисник треба да ја преземе безбедноста на своите податоци и уред во свои раце, да работи и да користи уреди мудро. Додека се внимава, податоците ќе бидат безбедни од штетните софтверски ефекти Source .

November 28, 2017