Back to Question Center
0

Резерви со напади со мали намери? - Семалт доаѓа за спасување!

1 answers:

Лиза Мичел, Семалт Менаџер за успех на купувачи, предупредува дека секогаш е неопходно да се избегнат одредени веб-страници и програми при користење на интернет. Тоа е затоа што некои веб-сајтови и програма содржат малициозен софтвер, тројанецот и вирусот што негативно влијаат врз работењето на компјутерот. Дополнително, штетните програми и веб-страници може да ги зголемат случаите на кражба на идентитет и финансиска измама.

Постои високо ниво на преваленца на онлајн малициозни програми. Овие програми вклучуваат малициозен софтвер, маркетинг софтвер и рекламни пораки. Во дискусијата е дадена листа на разни програми и веб-страници што може да претставуваат ризик за корисникот на интернет. Важно е за корисникот да сфати дека веб-сајтовите и компјутерските програми на реномирани компании исто така можат да бидат заразени од малициозни програми. Ова е и покрај фактот дека персоналот на информатичката технологија користи многу напор и ресурси во управувањето со програмите и веб-страниците на компанијата. Листата не е сеопфатна, бидејќи не може да гарантира дека корисникот на интернет нема да наиде на случаи на малициозен софтвер, тројанец или вирус при прелистување на интернет.

Постојат компјутерски безбедносни стратегии кои корисниците можат да ги набљудуваат при разгледување на веб. На пример, корисникот треба да пристапи до интернет-страниците користејќи не-административна сметка. Повеќе информации за безбедноста на компјутер може да се добијат од следната веб-страница: it.unh..edu / bestpractices. Дополнително, корисникот може да побара информации за компјутерска безбедност од професионалци од информатичката технологија или Одделот за информатичка технологија на организацијата.

Листата на опасни веб-страници:

 • Порнографски веб-страници
 • Веб-сајтови кои обезбедуваат бесплатни услуги
 • Бесплатни сајтови за забава кои нудат пиратски услуги за музика, видео или софтвер за преземање на софтвер. Пример за бесплатен сајт за преземање на забава е "Warez".
 • Peer-to-Pear (P2P сајтови)
 • Нестабилни пребарувачи. Корисниците на интернет им се препорачува да ги користат заедничките пребарувачи како Бинг, Google и Yahoo.
 • Веб-сајтови кои бараат преземање или инсталација за да се овозможи пристап
 • Онлајн Java игри, или веб-базирани Flash
 • Програмите Pay-to-Click
 • купони и деловни зделки
 • Трети страни кои нудат услуги за плаќање. Овие услуги ги обезбедува оригиналната компанија без никакви трошоци. Примери на сомнителни трети страни вклучуваат веб-страници со кредитни извештаи, јавни бази на податоци, информации за патување и онлајн мапи.
 • Слободен Луѓе Барај сајтови

Ризик софтвер

Корисниците на интернет треба да избегнуваат веб-страници кои нудат бесплатни услуги за преземање. Тоа е затоа што некои датотеки или апликации на овие веб-сајтови се вградени со несакани софтвер, малициозен софтвер, тројанец или вирус.

Квалитетот на малициозен софтвер не е добар, и ова може да предизвика компјутер да доживее софтверски и хардверски проблеми. Дополнително, вградениот малвер може негативно да влијае на корисникот на компјутерот со крадење податоци или уништување на важни датотеки. Веб-страниците за преземање софтвери што треба да се избегнуваат вклучуваат:

 • Упатство за глувче
 • алатници
 • Статични или автоматски позадини
 • Скриватели
 • Икони
 • "Ексклузивни" или бесплатни понуди
 • Забава за забава за музика, видеа или игри
 • Лажни антивирусни програми или програми за интернет безбедност
 • Средства за регистрација
 • Интернет "Брзина нагоре"
 • Malware генератори
 • Toolkits
 • Електронски честитки
 • Шпионски програми
 • Анимирани десктоп слики
 • Чистење на регистар
 • производ клучни генератори
 • Компјутерски оптимизатори
 • Подесувања на пребарувач

Заклучок

Корисникот на интернет треба само да презема компјутерски програми од реномирани веб-страници. Корисниците исто така треба да обезбедат дека компјутерот има инсталирани и ажурирани програми за безбедност кои го штитат компјутерот од малициозен софтвер, тројанец или вирус Source . 10)

November 28, 2017