Back to Question Center
0

Како работи размена на линкови?

1 answers:

Примарниот метод за генерирање на линкови е размена на backlink со веб-страници поврзани со лажат. Овие размени најчесто ги следат таквите postscripts како "препорачуваме", "наши спонзори", "наши партнери" или нешто слично на тоа. Бизнисите мислат дека ако тие се поврзани со извор, тогаш овој извор треба очигледно да се поврзе со нив. Инаку, бизнисите ќе испратат масовни е-пораки со истите пораки. Како и да е резултат на начинот на генерирање на врската, исто така е евтин, па дури и бесплатен начин да се добијат релевантни врски. Сепак, овој пристап за градење врски е корисен во минатото, но не сега. Пребарувачите станаа поинтелигентни и сфатиле дека ваквите влезни врски не биле вистинити гласови за веб-страница, туку само начин на веб-страница за да го зајакнат рангирањето. Затоа пребарувачите почнаа да даваат помалку вредност на надворешните врски кои се означени како реципрочни. Подоцнежните реципрочни врски се целосно девалвирани, а многу мали бизниси ги загубија своите рангирања поради нив. Ваквите врски не предизвикуваат силни Google санкции, но, најверојатно, нема да им даде вредност на кампањата за оптимизација. Реципрочните врски може да донесат одредена вредност на сајтовите. Сепак, оваа вредност ќе биде од порано и помалку од квалитетни линкови. Сепак, мала вредност е сепак вредност. Затоа не треба целосно да ги разрешувате реципрочните линкови. Овие типови на врски можат да обезбедат уште една корист - референтен сообраќај. Најверојатно нема да добиете многу референтен сообраќај од реципрочни линкови, но сепак, може да биде од корист за вашето онлајн бизнис.


Како да креирате реципрочни линкови?

Не сите реципрочни врски се подеднакво создадени. Некои од нив се повредни од другите, во зависност од веб изворот со кој разменувате линкови. Треба само да разменувате линкови со веб-извори поврзани со индустријата. Тоа ќе изгледа сомнително за пребарувачите ако сте со седиште во сферата на образованието и трговијата на мало, на пример книги, но разменувате врски со туристичка агенција. Сепак, можете да најдете заедничка основа со веб-сајт кој барем малку поврзани со вашата индустрија. На пример, ако туристичка агенција објави напис за книгите за авантуристички теми, тогаш врската со вашата интернет книга ќе изгледа природно во рамките на оваа содржина.

Неколку врски од ирелевантни сајтови нема да му наштетат на вашата репутација, но ако имате повеќе, ризикувате да го направите вашиот линк профил сомнителен за пребарувачите. Премногу ирелевантни врски најверојатно ќе изгледаат како спам и може да подигнат црвено знаме во врска со видовите активности за градење врски со кои се занимавате. Во ова, целиот добиен референтен сообраќај ќе исчезне, бидејќи овие реципрочни врски ќе бидат девалвирани.


Друга причина зошто треба да бидете крајно внимателни кон квалитетот и релевантноста на веб-локацијата со која разменувате линкови е тоа што вие може да бидете казнет за поврзување на ниско-квалитетни веб-страници. Ако Google открие дека се поврзувате со она што го одредува како неприроден несакан веб извор, вашата репутација како авторитативен веб-извор може да биде уништена. Тоа дава негативен сигнал до системот за пребарување, а вашиот сајт ќе влезе во листата на сомнителни онлајн извори.

Затоа не сте сигурни во врска со квалитетот и репутацијата на веб изворот, не разменувајте линкови со неа. Тоа ќе ви помогне да ги избегнете проблемите во иднина. Исто така ве советувам да ги прегледате статистиките на веб-страницата во текот на последните шест месеци бидејќи може да ви покажат моментална веб-страница на веб (проток на сообраќај, конверзија, време кое корисниците го трошат на веб-страница по посета, итн.) и што е уште поважно ќе покаже дали веб-страница е казнета од пребарувачите или не. За да ги добиете овие статистички податоци, можете да го користите Semalt Web Analyzer Source .

December 22, 2017