Back to Question Center
0

Како изгледаат линковите во 2018 година?

1 answers:

Бидејќи пребарувачите постојано ги менуваат своите пласман алгоритми и обезбедуваат нови пласман надградби, многу веб-администратори се прашуваат дали тие треба да инвестираат во градењето на линкови, или не. Во светлината на последните ажурирања на Google Penguin и Panda, сопствениците на веб-страниците имаат некои сомнежи во врска со моќта на dofollow Влезни линкови во 2018 година. Оваа статија е дизајнирана да ги отфрли сите заблуди за моќта на линкови и да ве научи како да изградите квалитетни линкови во оваа и следната година.

Линкови во очите на пребарувачите

Од самиот почеток на пребарувачите историја, линкови биле составен дел од нивните алгоритми. Прво, тие служеа за откривање на нови содржини и пресметување на авторитетот на еден документ. Сепак, во почетокот, Гугл го проценува само бројот на линкови без да обрнува внимание на квалитетот на изворите од кои доаѓаат. Колку повеќе референци веб извор има добиено, толку поголема нејзината власт ќе биде во очите на пребарувачите. Во моментов, линкови се користат за откривање на нови или ажурирани содржини, како и за приоритизација на индексирање.

За да се спречат сите несакани активности и прекршување на правилата на пребарувачот, Google има воспоставено Упатство за веб-администратори вклучувајќи ги најдобрите практики за градење врски. Овие правила не се променеле многу со текот на времето. Сепак, секоја активност на вебмастерот со намера да манипулира со рангирање на страницата е заслужена да биде казнета со сериозни казни на Google.

Со развојот на оптимизација на сајтови, се повеќе и повеќе бизниси се бараат различни начини за добивање на линкови. Веб-администраторите се обиделе да најдат кратки победи за добивање на повисоки позиции на Google SERP. Како резултат на тоа, веб-сајтови кои не заслужуваа да рангираат високо стекнати ТОП позиции на Google со ангажирање на прекршувања на упатствата на Google Webmaster. Таа започна со почеток на кампања за продажба на масивни линкови и купување на дигитален пазар. Како резултат на тоа, индустријата за оптимизација на пребарувачи ги прекрши некои ефективни техники за градење врски, како што се гостинското објавување, соопштенијата за печатот, маркетингот на статии, коментарите на блогот, објавите на социјалните медиуми, објавите на форумот итн.


Во моментов, Google сеуште бара да се проверува линк од страна на сопственикот на страницата или да не помине PageRank.

Во 2012 година, Google го воспостави својот пингвин алгоритам, според кој сите спамни линкови беа девалвирани и веб-сајтовите што ги создадоа беа казнети. Истата година Google создаде алатка за деактивација во Google Search Console за да им овозможи на сопствениците на веб-страниците да се ослободат од нивните лоши квалитет спам-врски со еден клик.

Како што можете да видите од самиот почеток, гледиштето на Google е да се избегне градење врски за зголемување на рангирањето во пребарувачите. Многу неискусни веб-администратори погрешно ја толкуваат оваа политика, а врската казни резултат од оваа политика како "Google е против врската зграда или врската зграда не вреди инвестиции повеќе". За да ги сортирате работите, Google не е против линкови. Напротив, Google користи линкови како критериум за рангирање за сите други 200 критериуми. Сепак, Google работи напорно за да го подобри искуството за пребарување на корисниците. Тоа е зошто Google постојано се бори против манипулации со рангирање за да даде пребарувања само вредни веб-страници со релевантни содржини за нивните прашања Source .

December 22, 2017