Back to Question Center
0

Семант: Што е стружење на содржината? 4 Видови на веб содржини што се гребени на мрежата

1 answers:

Содржината стружење е дуплирање на содржината на веб-сајтот рачно или преку голем број алатки. Повеќето веб-администратори и блогери ја штитат нивната содржина според законите за авторски права, а објавувањето украдени информации како оригинална е сериозен криминал!

За жал, веб содржината најчесто е добиена за сомнителни и нелегални цели, како што се индустриска шпионажа, плагијаторство и кражба на податоци. Меѓутоа, легитимните и автентични цели на содржината стружење се внес на податоци, управување со содржини, миграција на податоци, конкурентна интелигенција, репутација управување или бизнис анализи.

Четири различни видови на содржини кои се натрупуваат на интернет:

Некои веб-администратори и блогери користат содржина од реномирани веб-сајтови и блогови, имајќи предвид дека зголемувањето на обемот на страници на нивните сајтови е добро за пребарување рангирање на моторот. И всушност, секоја содржина е подложна на стружење, но четири главни типови на гребена содржина се наведени подолу.

1. Дигитални издавачи и директориуми:

Дигитални издавачи и онлајн директориуми често се насочени кон програмери и програмери, кои имаат за цел да ги изгребат содржините од овие платформи за нивните приватни блогови. Yell. com е таков пример. Овој мултинационален интернет сервис провајдер и онлајн директориумот се здобија со огромен успех во последниве неколку месеци. Многу содржини на оваа страница се гребени, а спамери секогаш бараат начини да изгребат повеќе од нејзините страници. Слично на тоа, Манта е позната веб-страница каде повеќе од 20 милиони брендови се регистрирале за маркетинг цели. За жал, најголем дел од неговата содржина е добиена, а голем број ботови се користат за оваа намена.

2. Недвижен имот:

Пред неколку години, агенциите за недвижнини биле нападнати од скреперниот материјал, а наплатата ги чинела повеќе од 10 милиони долари.

3. Патување:

Изгледа дека содржината на речиси сите портали за патување е укината. Овие компании не само што обезбедуваат информации за најдобрите дестинации во светот, туку исто така обезбедуваат патни услуги на своите клиенти. Патните страници се лесна мета на скреперни содржини. Некои од водечките онлајн агенции кои се изложени на ризик се Кајак, TripAdvisor, Priceline, Trivago, Expedia и Hipmunk. Тие изградиле мултимилионски мета-пребарувачки бизниси, а нивната содржина честопати се добива и повторно се користи на малите сајтови и блогови.

4. Е-трговија:

Точно е дека содржината на веб-страницата за е-трговија не може лесно да се процени, но веб-сајтовите како eBay и Amazon сè уште се добиени за ценовни и производствени описи Source .

December 22, 2017