Back to Question Center
0

Веб-стружење Упатство од Семалт експерт за не-професионалци

1 answers:

Денес, интернет стана извор број еден каде поголемиот дел од менаџерите и веб бараат бараат податоци што им се потребни. Интернетот е огромна платформа, а луѓето треба да ги користат вистинските алатки за да ги извлечат сите информации што ги сакаат. Една од најважните работи е да се знае како да се пронајде вистинскиот набор на податоци. На пример, тие можеби ќе сакаат да изгребаат податоци за занаетчиски пив и да можат да ги анализираат резултатите подоцна.

Сепак, прво, корисниците треба да знаат како да започнат со сопствените проекти. Ако сакаат, тие можат да изгребаат податоци за занаетчиски пив од веб-сајт кој користи Python.

Веб-стружење: ефективна алатка за извлекување

Веб-стружењето може да им помогне на веб-прелистувачите автоматски да пронајдат голем број на податоци од различни веб-страници низ мрежата. Тоа е многу ефикасна алатка која може да даде конкретни резултати за неколку минути. Денес, многу менаџери за продажба ја користат оваа алатка за да ги извлечат цените, листите на производи и многу повеќе. На пример, корисниците можеа да кодираат веб скрепер за да им дадат листа на производи за кои се заинтересирани, како и нивниот рејтинг од веб-страницата на е-продавницата. Всушност, стружењето на веб-страница е ефикасен начин да се соберат сите потребни податоци и да се подобри квалитетот на понудените производи или услуги.

малку планирање

Веб-бараат кои сакаат да изградат логика за стругалка што ја користат мора да направат сопствени планови. Прво, тие треба да одлучат какви информации сакаат да ги соберат од оваа или онаа веб-страница. На пример, можеби ќе сакаат да извлечат страници што содржат информации за занаетчиски пива. И ова не е голем проблем бидејќи има многу веб-страници кои ги обезбедуваат овие информации.

Проверете го HTML кодот

Ако сакаат нивниот стругач да ги најде сите информации за занаетчиските пива, треба да го разгледаат специјалниот код (HTML) на занаетчиски пива веб страна. Тие треба да имаат на ум дека повеќето веб прелистувачи нудат начин за откривање на веб-страницата на HTML изворниот код со само еден клик. На пример, во Google Chrome, веб-прелистувачите можат десен клик на елементот на одредена веб-локација и потоа кликнете на 'Прегледај' за да го видите HTML кодот.

Бази на податоци за пива и пиварница

Базата на пиварници е прилично едноставна за креирање. Веб-претресувачите треба само да ги одберат сите релевантни колони во наборот на податоци, да ги отстранат дупликатите и потоа да го ресетирате. Со ресетирање на индексот, креирајте посебен идентификатор за секоја пиварница. Тие ќе треба овој идентификатор при креирањето на податочен назив за пива, бидејќи на овој начин тие имаат можност да го поврзат секое пиво со специфичен идентификатор на пиварницата. Исто така, тие можат да направат сет на податоци за пива и да ги заменат сите повторувачки податоци за пивари, како што се имиња и локации. Потоа тие можат да одговараат на секоја пиварница со одреден вид на пиво.

Користете варијабли, како град и држава

Преку базата на податоци за пиварници, тие можат да направат колони за локација на пиварници, како што се градот и државата во која се наоѓа секоја пиварница. Тие можат да ги одвојат овие две променливи со користење на функцијата Сплит Source .

December 22, 2017