Back to Question Center
0

Што е стружење на веб-страницата? 5 Методи од Семалт за спречување на нелегално отстранување на веб-страниците

1 answers:

Веб-стружење, исто така познат како веб-берба, екстракција, е технологија која помага да се организираат и извлекуваат податоци од една или повеќе веб-страници. Можете да преобразите различни URL адреси и да ги користите во форма на CSS, JSON, REGEX и XPATH датотеки. Значи, веб стружење е комплициран процес на собирање информации автоматски од мрежата. Сегашните програми и решенија за стругање на веб се движат од ад-хок до целосно автоматизирани системи кои можат да ги претворат целите веб-сајтови или блогови во корисни и добро структурирани информации.

Методи за спречување на нелегално отстранување на веб-страници:

Вебмастерот може да користи различни мерки за да ги забави или запре штетните ботови. Најкорисните методи се опишани подолу:

1. Блокирај ја IP адресата:

Треба да блокирате спамери IP адреса рачно или со некои сигурни алатки.

2. Оневозможи API на веб сервиси:

Добро е да се оневозможат API-ите на веб сервиси кои можат да бидат изложени од системите. Ботови кои користат стрингови на агенти можат да бидат блокирани со оваа техника без проблем.

3. Следење на вашиот веб сообраќај:

Важно е за сите нас да го следиме веб сообраќајот, како и неговиот квалитет. Ако не сте користеле услуги за оптимизација и сè уште добивате голем број прегледи, можеби сте биле погодени од сообраќај на бот.

4. Користете го captcha:

Мора да ги користите атрибутите на captcha за да се ослободите од лошите ботови и веб-страници . Најчесто, ботови не можат да го детектираат текстот напишан во афирмација и не можат да одговорат на таквите предизвици. На овој начин, може да се добие само човечки сообраќај и да се ослободи од ботови.

5. Комерцијални анти-бот услуги:

Голем број на компании нудат програми за антивирус и анти-бот. Тие, исто така, имаат голем број на анти-стружење услуги за веб-администратори, блогери, програмери и програмери. Можете да искористите било која од овие услуги за да се ослободите од илегалната веб-стружење.

Два различни начини на користење на веб-scrapers онлајн:

Со веб скреперна, можете лесно да се изгради sitemaps и да стигнете на страницата за да извлечете значајни податоци за себе.

1. Производи од гребење и цени:

Се покажа дека оптимизацијата на цените може да помогне да се подобри бруто профитната маргина за десет до дваесет проценти. Откако производите и цените ќе бидат избришани, ќе ви биде полесно да знаете како да го развивате вашиот бизнис онлајн и како да продадете максимален број на производи и услуги. Овој метод е широко користен од патни веб-сајтови, компании за е-трговија и други слични онлајн бизниси.

2. Следете го вашето онлајн присуство лесно:

Тоа е важен и главен аспект на веб-стружење каде се прават деловните профили и прегледи на сајтови. Се користи за проверка на перформансите на одреден производ или услуга, реакција и однесување на корисниците и иднината на бизнисот. Оваа веб-стратегија за стругање може да помогне да се направат листи и табели врз основа на коментарите на корисниците и бизнис аналитиката Source .

December 22, 2017