Back to Question Center
0

Semalt: Како да се справи со веб-предизвици?

1 answers:

Компаниите станаа вообичаена практика да се здобијат со податоци за деловни апликации. Компаниите сега бараат побрзи, подобри и ефикасни техники за редовно извлекување на податоци. За жал, стружење на веб е многу технички, и тоа бара прилично долго време да го совладате. Динамичната природа на мрежата е главната причина за тешкотијата. Исто така, доста добар број на веб-страници се динамични веб-страници, и тие се исклучително тешко да се изгребе. Предизвици во веб-екстракција произлегуваат од фактот дека секоја веб-страница е единствена бидејќи е кодирана поинаку од сите други веб-страници. Значи, практично е невозможно да се напише една програма стружење програма која може да извлече податоци од повеќе веб-сајтови. Со други зборови, потребен ви е тим од искусни програмери за да ја кодирате вашата веб извлекување апликација за секоја целна страница. Кодирањето на вашата апликација за секоја веб-страница не е само досадно, но исто така е скапо, особено за организации кои бараат периодично екстракција на податоци од стотици сајтови. Како што е, веб стружењето е веќе тешка задача. Тешкотијата дополнително се зголемува ако целниот сајт е динамичен.

Некои методи што се користат за да се содржат тешкотиите за извлекување на податоци од динамични веб-страници се наведени подолу.

1. Конфигурација на прокси

Одговорот на некои веб-страници зависи од Географската локација, оперативниот систем, прелистувачот и уредот што се користат за пристап до нив. Со други зборови, на тие веб-страници, податоците што ќе бидат достапни за посетителите со седиште во Азија ќе бидат различни од содржината достапна за посетителите од Америка. Овој вид на функција не само што ги збунува веб-роботите, туку исто така прави да им е тешко да се индексираат, бидејќи тие треба да ја разберат точната верзија на индексирање, и оваа инструкција обично не е во нивните кодови.

Сортирањето на проблемот вообичаено бара некоја рачна работа да знае колку верзии има одредена веб-страница и, исто така, да ги конфигурира проксите за собирање податоци од одредена верзија. Покрај тоа, за локации кои се специфични за локацијата, вашиот скрепер за податоци ќе треба да се распореди на сервер кој е базиран на иста локација со верзијата на целниот веб-сајт

2. Автоматизација на прелистувачот

Ова е погодно за веб-страници со многу сложени динамички кодови. Тоа е направено со рендерирање на целата содржина на страницата со помош на прелистувач. Оваа техника е позната како автоматизација на прелистувачот. Селенот може да се користи за овој процес, бидејќи има способност да го преведи прелистувачот од кој било програмски јазик.

Селенот всушност се користи првенствено за тестирање, но работи совршено за вадење на податоци од динамични веб страни. Содржината на страната прво се пренесува од страна на прелистувачот, бидејќи тоа се грижи за предизвиците на обратниот инженерски код на JavaScript за да ја преземе содржината на страница.

Кога содржината е изречена, таа е зачувана локално, а наведените податоци се извлекуваат подоцна. Единствениот проблем со овој метод е тоа што е склон кон бројни грешки.

3. Ракување со барање за барања

Некои веб-сајтови, всушност, бараат одреден корисник влез пред прикажување на бараните податоци. На пример, ако ви требаат информации за ресторани на одредена географска локација, некои веб-страници може да побараат поштенски код на потребната локација пред да имате пристап до потребната листа на ресторани. Ова е обично тешко за роботите, бидејќи бара кориснички внес. Сепак, за да се грижи за проблемот, поставените барања може да бидат направени со користење на соодветни параметри за вашата алатка за гребење за да стигнете до целниот страница.

4. Производство JSON URL

Некои веб-страници бараат AJAX повици да ја вчитаат и освежат нивната содржина. Овие страници се тешко да се изгребеат, бидејќи тригерите на JSON-датотеката не можат лесно да се следат. Затоа, потребно е рачно тестирање и инспекција за да се идентификуваат соодветните параметри. Решението е производство на потребниот JSON URL со соодветни параметри.

Како заклучок, динамичните веб-страници се многу комплицирани за да се изгребаат, за што бараат високо ниво на експертиза, искуство и софистицирана инфраструктура. Сепак, некои веб-стружење компании може да се справи со тоа, па можеби ќе треба да ангажира трета страна стругање компанија Source .

December 22, 2017